LEKSYKON FAUNY MORSKIEJ
Mieszkańcy Morza Czerwonego
zamknij
MURENOWATE (MURAENIDAE)
Murena (Moray)

Murena zamieszkuje obrzeża raf i laguny. W ciągu dnia znajduje się ona w jamie skalnej zaś dopiero w nocy wychodzi na żer. Stąd w całej okazałości w porze nocnej można podziwiać to zwierzę. Do polowania znakomicie służy temu zwierzęciu węch oraz zęby ostre jak brzytwy ustawione w rządku jeden przy drugim. Za pokarm służą jej przede wszystkim ryby.
Mureny mogą osiągać długość nawet do 300 cm (murena olbrzymia - gigant moray). Średnio długość mureny wynosi ok. 100 cm. Ryby te możemy spotkać na głębokościach od 2 do 60 m.

Murena Podczas oddychania murena otwiera szeroko paszczę co nadaje jej drapieżny wygląd. Jak się jej nie straszy jest całkowicie niegroźna. Jednak nieostrożnego nurka może spotkać atak ze strony mureny. Stąd gdy spotkamy to przepiękne zwierze uchodzące za "potwora" tamtejszych wód kierujmy się rozwagą i należytą ostrożnością.

W Hurghadzie występuje Siderea thyrsoidea. Gatunek ten zamieszkuje płytkie rafy przy mulistym i piaszczystym dnie na głębokości do 35 m. Długość do 65 cm. Murena tę charakteryzuje brązowy kolor, biały pysk oraz srebrno-białe oczy.

Spotkać też można Gymnothorax flavimarginatus, który osiąga długość do 120 cm i występuje na głębokościach od 3 do 60 m. Ubarwienie tej mureny jest żółtobrązowe z ciemnobrązowymi punktami. Charakterystycznym znakiem identyfikacyjnym jest czarna plama znajdująca się w pobliżu skrzeli.

Tekst: Justyna Adamczyk
www.rafy.pl